Beautysalon Natasja
         Specialist in huidproblemen

Mijn blog

2022-12-31

Cosmetica en Gezichtsverzorging

P6210149-bewerkt (2020_07_12 13_01_04 UTC).jpg

Hoe groen en natuurlijk is cosmetica

Hoe groen en natuurlijk is cosmetica & gezichtsverzorging?

Veel gestelde vragen die ik krijg in mijn salon krijg hoe natuurlijk en/of groen zijn (mijn) producten, en of ik natuurlijke cosmetica gebruik. Maar ja wat houd het eigenlijk precies In dit artikel leg ik uit hoe het zit:

Natuurlijke cosmetica is niet altijd beter dan niet natuurlijke cosmetica en is niet altijd beter veiliger dan gewone cosmetica. Plantaardig of natuurlijk betekend niet dat een product mild is. Dit begrip moet echt genuanceerd 
worden. Niet alles wat groen is is ook goed voor de huid, Bv brandnetel kan de huid echt niet verdragen. En alles wat voor de natuur groen is is ook niet altijd goed voor de natuur. B.v. palmolie . Hiervoor worden hele tropische regenwouden gekapt. Paddenstoelen kunnen ook heel giftig zijn. Natuurlijke oliën kunnen allergenen bevatten die huidreacties kunnen uitlokken.

Groen & natuurlijk wil niet altijd zeggen dat er geen synthetische ingrediënten in zitten. Wil je zekerheid dat je een natuurlijk product gebruikt zal je moeten letten op een keurmerk.

Veel merken claimen groen of natuurlijk te zijn maar deze termen zeggen weinig en is niet beschermd.

Hier is namelijk in Europa geen wet en normstelling voor vastgesteld. Het betekend eigenlijk dat een product natuurlijke ingrediënten bevat. Maar dat kan veel of weinig zijn. De claim biologisch is wel beschermd.

De keurmerken hanteren eisen van een product dat er een mi percentage van natuurlijke ingrediënten moet bevatten.

Een product dat 100% natuurlijk is zal in afzienbare tijd van geur veranderen. Natuurlijke producten ruiken ook vaak niet lekker. Voorbeeld; Een appel is natuurlijk maar kan vol zitten met chemicaliën.

Biologisch en organisch(is eigenlijk hetzelfde als biologisch, maar niet altijd biologisch) ;

Zijn voor een groot deel plantaardig,bewerkt zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Biologische cosmetica is bijna nooit 100 procent biologisch. Kan chemische ingrediënten bevatten.

Deze bevatten water zouten en mineralen. Het wil ook niet zeggen dat er geen synthetische ingrediënten in zitten. Dat geld zeker voor conserveermiddelen waar geen natuurlijk alternatief voor is.

Vegan:

(de hipe op dit moment)

Deze producten bevatten helemaal geen dierlijke ingrediënten. Niet van dode en levende dieren/vis en ook geen dierlijke producten/bestanddelen zoals; bijenwas, honing, lanoline, zuivel, eieren of zijde. Ook producten op deze basis Vegan zijn niet per definitie veiliger.

Alle cosmetica producten die in Nederland op de markt komen zijn veilig omdat ze aan strenge veiligheidsnormen moeten voldoen. Gewone cosmetica is dus net ze veilig als natuurlijke cosmetica.

Als je naar een ingrediëntenlijst kijkt van cosmetica zijn heel veel ingrediënten al “Vegan” zonder dat je het weet. In cosmetica zitten namelijk maar een paar van dieren afkomstige grondstoffen; honing, royal jelly en colageen van vissen. Minerale massage olie komt geen dierlijk product aan te pas, deze kun je al vegan noemen, maar zijn het altijd al geweest.

Het is een persoonlijke keuze waar je voor kiest, of t nagebootst is of onttrokken uit de natuur zegt niets over de mate van veiligheid, of wat beter is.

In huidverzorging is “natuurlijke huidverzorgings” producten niet altijd beter, van veel natuurlijke producten is de werkzaamheid niet goed onderzocht.

Een beperkte groep is effectief maar het kan dat de synthetische variant effectiever en veiliger is.

• Het is een fabel dat huidproblemen en allergieën beter te helpen zijn met een natuurlijk product.

• Beter voor de natuur en milieu zijn de inzet van biotechnologie. Dan geen grondstoffen uit de natuur en dat heeft geen impact op ecosyste de natuur.

• Natuurlijk en niet natuurlijk worden beide op dezelfde manier getest en moeten beide aan dezelfde strenge eisen en veiligheid voldoen.

• Termen als Organisch/en Vegan en natuurlijk, ecologisch zijn niet beschermd. Waardoor iedereen het gewoon op zijn product mag zetten ongeacht samenstelling.

• Keurmerken zijn o.a. Ecocert / BDH, producten met dit keurmerk moeten minimaal 10% biologisch zijn en zonder parabenen.

Hypo-allergeen:

Leuk om ook nog even aan te halen omdat ik het van veel klanten in mijn salon hoor, een mooie term; “ik gebruik alleen hypoallergene cosmetica/gezicht verzorging”…..

Ook dit is geen beschermde term en mag iedereen op zijn product zetten, het zegt helaas ook niets, het zegt eigenlijk dat ong. 99% van de personen tegen dit product moet kunnen zonder er een reactie op te krijgen. Maar het zegt niets over de ingrediënten, ook in die producten kan een stofje zitten waar je toevallig niet tegen kunt.

In Europa staat dit ook eigenlijk op elk product/verpakking omdat het alleen maar aangeeft dat het veilig is. Maar helemaal niets over het product zelf zegt of garanties geeft.

Laat je soms niet beïnvloeden door slogans die op verpakkingen staan.

De producten van Dr Crandel en Dr. schrammek zijn:

Dr Schrammek:

Word ontwikkeld door een Duitse allergoloog en dermatoloog, afkomstig uit Duitsland

Schrammek voerde als eerste peelings met kruidenextracten om diverse huidproblemen te verzachten, en is 20 jaar geleden al wetenschappelijk onderbouwd.

De Ingrediënten in de producten zijn high tech in combinatie met natuurlijke efficiënte substanties

• Zijn zuiver plantaardig, zonder chemische additieven en synthetische polijstmiddelen

• Natuurlijke ingrediënten

• Gaat mee met de eco trends

• Organische substanties en plantenkracht

Het ligt een beetje aan de samenstelling van het product, maar ze zijn vrij van kleurstoffen, parfum, minerale Olie, parabenen, PEG derivaten, conserveermiddelen, siliconen

Dr. Grandel:

Ook Dr. Grandel is afkomstig uit Duitsland en een Duitse arts en voedingsdeskundige.

• De producten van Dr Grandel zijn van natuurlijke ingrediënten / samenstelling en plantaardige bestanddelen.

• De hoofdbestanddelen bestaan vanaf het begin tot heden uit graan-extrecten

zemelen graankiemolie.( Dit is ook een natuurlijk/ epigran,conserveermiddel )

• Beide merken voldoen aan GMP fabricage, wat inhoud dat de producten onder constante laboratorium controles staan voor het garanderen van hoge gelijkblijvende kwaliteitsgaranties.

De cosmetica / producten worden niet getest op dieren maar op vrijwillige testpersonen hierin is een samenwerking met vooraanstaande testpersonen, dermatologen.

Arabesque Make up Collectie voldoet ook aan de eisen onder Dr. Grandel

Admin - 16:39:33 @


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn